5 vecí, ktoré by malo zahŕňať kvalitné cestovné poistenie

Lukáš Ščehovič
4. augusta 2023
676
cestovanie

Cestovné poistenie sa štandardne skladá z dvoch hlavných častí – základného balíka a skupiny doplnkových pripoistení. Tieto dve časti spolu tvoria celkový produkt cestovného poistenia s určitým rozsahom krytia.

Základný balík cestovného poistenia predstavuje kľúčový balík, ktorý obsahuje poistenie liečebných nákladov s automatickým poskytnutím asistenčných služieb. Poistenie liečebných nákladov Vám môže zabezpečiť preplatenie nákladov súvisiacich s vyšetrením, ošetrením, hospitalizáciou alebo ďalšími zákrokmi spojenými s chorobou alebo zranením.

Aké ďalšie voliteľné riziká môže cestovné poistenie pokryť na Vašej dovolenke?

Čo by malo zahŕňať cestovné poistenie?

Kvalitné cestovné poistenie prináša pocit bezpečia a ochranu pred neočakávanými situáciami, ktoré by mohli narušiť Váš cestovateľský zážitok. Z tohto dôvodu je dôležitý starostlivý výber cestovného poistenia, ktorý najlepšie vyhovuje Vašim potrebám a cestovateľským plánom. Medzi najdôležitejšie prvky kvalitného cestovného poistenia patrí poistenie storna zájazdu, poistenie batožiny, poistenie pomoci v zahraničí, poistenie rizikových prvkov a ostatné nemenej dôležité prvky.

Najvýhodnejšie cestovné poistenie online

Poistenie storna zájazdu

Starostlivo ste si naplánovali dlho očakávanú dovolenku niekoľko mesiacov vopred? Dlhšie ste si na ňu šetrili a pár dní pred odletom Vás prekvapili nepredvídateľné udalosti, kvôli ktorým ste nútení dovolenku zrušiť? Pokiaľ nemáte kryté poistenie storna zájazdu, stratíte veľkú časť financií, ktoré ste na rezerváciu dovolenky investovali.

V prípade, že Váš plánovaný zájazd musíte z adekvátnych dôvodov zrušiť alebo prerušiť,  poistenie storna zájazdu Vám poskytne finančnú ochranu.

Poistenie batožiny

Strata, poškodenie alebo oneskorenie Vašej batožiny môže byť veľmi nepríjemné a celkovo môže narušiť Váš cestovateľský zážitok. Poistenie batožiny pokrýva situácie, keď Váš kufor nepríde na letisko, bol poškodený pri preprave alebo sa stratil počas prestupu.

Pred uzatvorením pripoistenia sa detailne pozrite na to, čo všetko kvalitné poistenie batožiny pokrýva a aké sú limity platenia v prípade straty alebo poškodenia Vašich vecí.

Poistenie pomoci v zahraničí

V prípade nečakaných zdravotných problémov alebo úrazov počas Vašej cesty, poistenie pomoci v zahraničí Vám zabezpečí rýchlu a odbornú pomoc.

Poistenie rizikových športov

Chystáte sa do zahraničia za zábavou a plánujete sa venovať adrenalínovým športom? Odporúčame Vám vopred preveriť, čo všetko obsahuje základný balík poistenia, ten si každá poisťovňa určuje sama. Pripoistenie športových aktivít, Vám zabezpečí krytie pre prípad úrazov a škôd, ktoré môžu nastať pri vykonávaní konkrétnych športových aktivít.

Kde všade Vám odporúčame pripoistenie? Zimné šport mimo vyznačených trás, splav rieky, snežné a vodné skútre, letecké športy vrátane zoskokov a podobne.

Rozdiel medzi poistením a európskym cestovným preukazom

Rozdiel medzi cestovným poistením a Európskym cestovným preukazom (EHIC) spočíva v ich účele a poskytovaných službách. Obidva sú dôležité pre cestovanie, ale majú odlišné funkcie a pokrývajú rôzne aspekty zabezpečenia počas pobytu v zahraničí.

Európsky cestovný preukaz (EHIC) slúži na zabezpečenie zdravotnej starostlivosti v krajinách Európskej únie (EÚ) a ďalších krajinách Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP). EHIC Vám zaručuje nárok na rovnakú urgentnú zdravotnú starostlivosť, akú majú miestni obyvatelia danej krajiny. Týka sa však len neodkladnej zdravotnej starostlivosti. V prípade nešťastia a úrazu Vám nepokryje liečbu a náklady, ktoré sú mimo oblasti verejnej zdravotnej starostlivosti, ako sú napríklad repatriácie, nákup liekov, pohotovostný poplatok a podobne.

Na druhej strane, cestovné poistenie je súkromné poistenie, ktoré Vám poskytne finančnú ochranu a zabezpečenie v prípade rôznych nepríjemností a nešťastí, ktoré sa Vám môžu stať počas cestovania. Toto poistenie môže kryť náklady na lekársku starostlivosť, lieky, hospitalizáciu, stratu batožiny, ale aj poistenie zodpovednosti voči tretím osobám a ďalšie riziká spojené s cestovaním. Poistenie je dobrovoľné a jeho rozsah a ceny sa líšia podľa konkrétneho poistného plánu, poisťovne a destinácie.

Najvýhodnejšie cestovné poistenie online

Cestovné poistenie a EHIC slúžia na odlišné účely a v prípad nešťastia Vám môžu poskytnúť rôzne typy ochrany. EHIC Vám zaručí neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Cestovné poistenie zabezpečuje širšiu paletu služieb a ochrany. Pre bezpečné a bezstarostné cestovanie je vhodné zvoliť kombináciu týchto dvoch poistení, ktoré sa navzájom dopĺňajú a zabezpečujú úplnú ochranu počas dovolenky alebo cestovania v zahraničí.

Nezabudnite si pribaliť na dovolenku lieky

Chystáte sa s deťmi stráviť čas mimo domova? Viete, aké lieky pre dieťa na dovolenku zvoliť? Vaša cestovná lekárnička by mala obsahovať určité skupiny liekov, ktoré Vám v prípade nepredvídateľných ťažkostí vedia zabezpečiť ľahšiu dostupnosť liekov a následne rýchlu liečbu. Vo Vašej dovolenkovej destinácii možno nezoženiete lieky, na ktoré ste u nás zvyknutí.

Zoznam liekov na dovolenku pre dieťa:

  1. LIEKY, KTORÉ DIEŤA PRAVIDELNE UŽIVA – v dostatočnom predstihu skontrolujte, či máte všetky potrebné lieky. Ak zistíte, že Vám niektoré lieky chýbajú, navštívte lekára, ktorý Vám ich štandardne predpisuje.
  2. ANTIPYRETIKÁ – lieky proti horúčke (a bolesti) –  odporúča sa kombinácia paracetamol a ibuprofén. Vhodné je so sebou vziať sirup aj čípky, práve tie vedia zabrať oveľa skôr. Súčasne s liekmi je potrebné zabaliť teplomer, s ktorým v prípade choroby teplotu dieťaťu priebežne kontrolujete.
  3. ANTIHISTAMINIKÁ A POŠTÍPANIE HMYZOM – lieky, ktoré tlmia prejavy alergií. Ich účinnosť spočíva v zabránení nepríjemných prejavov alergických reakcií, najmä výtoku z nosa, slzeniu očí, kýchaniu a vyrážkam na pokožke. Vhodné sú gély aj kvapky na vnútorné použitie. Na poštípanie hmyzom nezabudnite deťom pribaliť repelent, v prípade uštipnutia môžete použiť aj chladivé gély.
  4. PROBIOTIKÁ – zlepšujú imunitu a podporujú správne trávenie, najmä ak cestujete do miest so zmenou stravovacích návykov.
  5. LIEKY NA TRÁVIACE PROBLÉMY – na cestách sa deti často stretávajú s nepríjemnosťami ako hnačka, bolesť bruška a zvracanie. Príčinou môže byť zmena stravy, črevné vírusy alebo nadmerné prejedanie sa. V zahraničí zároveň preferujte balenú vodu a dbajte na dôkladnú hygienu rúk.
  6. OČI A UŠI – očné kvapky ako prvá pomoc pri pálení, štípaní alebo zápaloch očí. Kvapky do uší predstavujú prvú pomoc pri miernych bolestiach a zápaloch vonkajšieho zvukovodu, ktoré sa zvyknú vyskytovať pri potápaní v mori alebo plávaní v bazénoch.
  7. RANY – na dovolenke sa vedia deti často pri hre poraniť, v takomto prípade oceníte dezinfekcie na rany a obväzy, resp. náplasti.
  8. INFEKCIE DÝCHACICH CIEST – stačí silnejšie pustená klimatizácia v aute alebo lietadle a deti sa môžu potrápiť s prechladnutím, nádchou, kašľom alebo bolesťou hrdla. Do lekárničky volíme kvapky a spreje do nosa, odsávačku hlienov a prípravky proti bolesti hrdla.
  9. SLNKO – dôležité je používať kvalitné opaľovacie prípravky s vysokým ochranným faktorom (SPF 50, 50 +). Dbajte na pravidelnú reaplikáciu každé 2 hodiny na slnku a po každom kúpaní. Zabezpečte, aby malo Vaše dieťa pokrývku hlavy a slnečné okuliare.

Nezabudnite si so sebou vziať originálne obaly liekov s informáciami o ich dávkovaní a návode na použitie. Pokiaľ cestujete do zahraničia, skontrolujte si tiež miestne predpisy a obmedzenia týkajúce sa prenášania liekov cez hranice. Ako preventívna opatrenie, môžete mať so sebou aj lekársky preukaz dieťaťa a kontakt na lekára, ak by bolo potrebné.

Ktoré cestovné poistenie je najlepšie? S výberom toho najlepšieho poistenia pre Vás, Vám veľmi radi pomôžu naši poradcovia.

Zdieľať článok:
Podobné články