Letná brigáda v zahraničí: Nezabudnite na poistenie

Lukáš Ščehovič
21. mája 2024
127
brigáda v zahraničí, Letná brigada v zahraniči, cestovné poistenie, sezona práca

Letná brigáda pre študentov:

Počas letných prázdnin majú študenti vysokých škôl niekoľkomesačnú študijnú pauzu, čo je skvelá príležitosť zarobiť si peniaze na život počas štúdia. V krajinách západnej Európy, Kanade alebo v USA môžu študenti zarobiť niekoľkonásobne viac peňazí ako na Slovensku a navyše majú príležitosť spoznať novú kultúru a počas voľných dní precestovať krajinu. Pred Brexitom bola letná práca v Anglicku medzi študentmi veľmi populárna, ale po vystúpení Británie z Európskej únie sa táto možnosť pre študentov výrazne skomplikovala.

Najvýhodnejšie cestovné poistenie online

Prázdninové pracovné príležitosti pre študentov

Počas letných prázdnin sa študentom naskytá množstvo príležitostí v oblasti sezónnych prác. Brigády v krajinách Európskej únie sú výrazne jednoduchšie, keďže študenti nepotrebujú žiadať o pracovné víza ani pracovné povolenia. Ďalšou skvelou možnosťou je obľúbený letný program Work & Travel v USA, ktorý študentom umožňuje pracovať v Amerike po dobu maximálne troch mesiacov, po ktorých nasleduje mesiac vyhradený na cestovanie. Ak uvažujete nad letnou brigádou, odporúčame využiť služby lokálnej agentúry, ktorá za poplatok zabezpečí prácu aj ubytovanie. Je však dôležité vopred si overiť recenzie danej agentúry. Sezónne letné práce pre študentov môžete nájsť aj na tomto portáli.

Sezónne práce v zahraničí

V krajinách západnej Európy je široká ponuka sezónnych prác, zahŕňajúca poľnohospodárstvo (zber jahôd, jabĺk a iného ovocia či zeleniny), prácu v skladoch, pozície plavčíka, ako aj rôzne pozície v hotelierstve a gastre (upratovanie, čašník, recepčný). Pred odchodom do zahraničia je dôležité overiť si na internete recenzie agentúry, zamestnávateľa, ale aj lokality, kde budete bývať. Vo veľkých mestách je totiž kriminalita často vyššia než na Slovensku.

Európsky preukaz od zdravotnej poisťovni pri ošetrení v EÚ nemusí stačiť

S týmto preukazom získate prístup k základnej zdravotnej starostlivosti v štátnych lekárskych zariadeniach, ak ste dočasne v ktoromkoľvek z 27 členských štátov Európskej únie, ako aj na Islande, v Lichtenštajnsku, Nórsku alebo Švajčiarsku. Starostlivosť je poskytovaná za rovnakých podmienok a za rovnaké poplatky ako pre miestnych poistencov.

Je dôležité mať na pamäti, že tento preukaz nemusí pokryť všetky náklady na zdravotnú starostlivosť. Súkromné lekárske zariadenia ho neprijímajú a aj vo verejných zariadeniach môžu byť prípady, kedy budete musieť doplácať. Hoci urgentná starostlivosť je dostupná na rovnakom základe ako pre miestnych, často je spojená s doplatkami, ktoré môžu byť vo vybraných krajinách výrazne vyššie. Preto si ešte pred cestou na zahraničnú brigádu uzatvorte aj komerčné cestovné poistenie, lebo Vám zabezpečí úhradu nákladov na zdravotnú starostlivosť  v akomkoľvek zdravotníckom zariadení.

Najvýhodnejšie cestovné poistenie online

Nezabudnite na cestovné poistenie

Pred odchodom do zahraničia nezabudnite uzavrieť cestovné poistenie, ktoré pokrýva všetky riziká spojené s Vašimi aktivitami v zahraničí. Ak si uzavriete ročné cestovné poistenie, venujte pozornosť maximálnej dobe pobytu v zahraničí, ktorá sa u poisťovní väčšinou pohybuje od 45 do 90 dní. Po jej uplynutí sa musíte aspoň na jeden deň vrátiť na Slovensko, inak na zvyšnú časť obdobia nebudete poistení. Výhodnou možnosťou môže byť kombinácia ročného a krátkodobého poistenia, pričom dni presahujúce maximálnu dobu pobytu môžete pokryť krátkodobým poistením. Je však dôležité dôkladne si preštudovať poistné podmienky a overiť, či vaša poisťovňa takúto kombináciu umožňuje.

Poistenie na obdobie Vášho pobytu si môžete vypočítať a aj uzatvoriť v našej kalkulačke cestovného poistenia alebo sa poradiť s našimi poistnými špecialistami prostredníctvom Call centra +421 950 105 037 .

Zdieľať článok:
Podobné články