Work and Travel do USA

Lukáš Ščehovič
9. apríla 2024
292
USA goldengate worn & travel do USA

Stráviť leto, pracovať a cestovať v Spojených štátoch amerických je u slovenských študentov čoraz populárnejšie. Asi takmer každý vysokoškolák už počul o možnosti Work & Travel. Vďaka tomuto programu si vedia študenti zarobiť a zároveň aj precestovať USA.

Čo je program Work & Travel USA pre študentov?

Work and Travel je program pod záštitou americkej vlády ktorý ponúka študentom z rôznych kútov sveta jedinečnú príležitosť stráviť 3 až 4 mesiace počas letnej akademickej pauzy v Spojených štátoch. Umožňuje im tu žiť, cestovať a zároveň pracovať, aby si pokryli svoje výdavky. Po skončení pracovnej fázy programu, obvykle kedy vyprší platnosť pracovných víz, nastupuje 30-dňové obdobie nazývané „grace period“, ktoré je určené na cestovanie, ktorého sa študenti zúčastňujú ako odmenu za svoje letné úsilie. Vďaka peniazom, ktoré si počas leta zarobia, majú možnosť navštíviť zaujímavé miesta ako napríklad Golden Gate v San Franciscu, Grand Canyon, Hollywoood , New York alebo si môžu oddýchnuť na výletných lodiach v Karibiku. Možností, čo sa dá v USA zažiť, je nespočetne veľa. Účasť na programe Work & Travel v USA predstavuje najjednoduchší a zároveň najekonomickejší spôsob, ako získať pracovné povolenie v USA a na vlastnej koži zažiť americký život, avšak je dostupná len pre študentov vysokých škôl počas ich štúdia. 

Online cestovné poistenie pre študentov do USA

Work and travel pre Slovensko

Programu Work & Travel USA sa môže zúčastniť, každý slovenský študent, ktorý splní podmienky.

Všetci záujemcovia musia spĺňať pre Work & Travel podmienky:

  • Mať dostatočné znalosti anglického jazyka, ktoré im umožnia efektívne sa dorozumievať v prostredí, kde sa hovorí anglicky;
  • Byť zapísaní ako denní študenti na vysokých školách mimo USA, na akreditovanej vysokej škole alebo univerzite a musia v štúdiu aktívne pokračovať, alebo byť nedávno po ukončení štúdia;
  • Vek 18-28 rokov (vo výnimočných prípadoch do 30 rokov)
  • Mať za sebou úspešne absolvovaný aspoň jeden semester.
  • Študenti z univerzít na Slovensku majú možnosť pracovať v Spojených štátoch od 15. mája do 15. septembra. Pred začiatkom nového akademického roka na jeseň sa musia vrátiť na Slovensko.

Program Summer Work & Travel nie je určený pre osoby, ktoré majú záujem len o cestovanie po USA.

Presné podmienky, ktoré na Work & travel musíte splniť nájdete na U.S. Department of states

Ako sa prihlásiť na Work & travel

Kandidáti záujemcovia o účasť v programe môžu podávať prihlášky priamo u amerického sponzora alebo cez lokálnu agentúru, ktorá spolupracuje s daným sponzorom v USA. Informácie o sponzoroch v USA sú dostupné po kliknutí na odkaz „Nájsť sponzora letného pracovného cestovania“.

Všeobecne sa odporúča využiť lokálnu agentúru, ktorá vybaví potrebnú administratívu nakoľko väčšinou sponzorské organizácie nespolupracujú s jednotlivcami, čiže určite odporúčame ísť cez lokálnu agentúru.

Work and travel agentury:

Zoznam miestnych agentúr na Slovensku 

Rôzne varianty programu Work and Travel zahŕňajú:

  • INDEPENDENT / BASIC / SELF-PLACEMENT – Predstavuje možnosť pre účastníkov, ktorí už majú zamestnávateľa a nepotrebujú pomoc agentúry s hľadaním práce. Bez ohľadu na to, či už v minulosti ste alebo vaši priatelia získali pracovnú ponuku od zamestnávateľa, alebo ide o úplne nového zamestnávateľa, dôrazne odporúčame overiť si možnosť schválenia práce vízovým sponzorom a vystavenie pracovného povolenia DS-2019 prostredníctvom agentúry pred zaplatením akýchkoľvek poplatkov alebo podpisom zmluvy.

  • JOB PLACEMENT / SKYPE FAIR / JOB FAIR / RESORT LEADERS – Ak hľadáte prácu, agentúra vám môže pomôcť rôznymi spôsobmi, najčastejšie prostredníctvom online pohovorov alebo aplikácií na spájanie s možnými zamestnávateľmi. Hoci niektorí zamestnávatelia uprednostňujú osobné stretnutia, len málo z nich môže v súčasnosti cestovať na Slovensko z USA. Program ponúka širokú paletu pracovných pozícií po celých Spojených štátoch. Je dôležité, aby ste sa vopred oboznámili s ponúkanými pracovnými pozíciami a zvážili, čo by ste v USA chceli robiť.

  • LIFEGUARD – Tento program je určený výlučne pre prácu ako plavčík, ktorá sa v USA stala ikonickou letnou brigádou. Vďaka tisícom študentov z celého sveta, najmä z severovýchodného pobrežia a okolia Washingtonu D.C., je komunita plavčíkov veľmi silná. Práca ako plavčík ponúka nielen príjemné prostredie a možnosť stráviť leto s priateľmi pri vode, ale aj zamestnávatelia ako Premier Aquatics ponúkajú výhodné pracovné podmienky, bonusy až do 1 900 $ a možnosť osobného stretnutia so zamestnávateľom ešte pred odchodom do USA. Informácie pre prácu plavčíka nájdete tu.

  • CAMP USA / CAMP LEADERS – Práca v letnom detskom tábore predstavuje unikátnu časť programu Work and Travel USA s nasledujúcimi výhodami: Umožňuje účasť aj tým, ktorí nie sú vysokoškolskí študenti, za predpokladu, že sa uchádzajú o pozície táborových poradcov (camp-counselor). Celkové náklady na účasť v programe sú relatívne nízke, začínajúc od približne 650 €. Počas letnej sezóny sú zabezpečené ubytovanie a strava zdarma. Avšak, očakávaný príjem za celé leto sa obvykle pohybuje len v rozmedzí od 1 300 do 1 500 dolárov.

Online cestovné poistenie pre študentov do USA

 Cestovné poistenie pre Work & travel

Zdravotná starostlivosť v USA je známa svojimi vysokými nákladmi a v prípade úrazu alebo zdravotných problémov sa môže pobyt výrazne predražiť. Preto je nevyhnutné zabezpečiť si cestovné poistenie, ktoré tieto náklady kryje.

Pri uzatváraní ročného cestovného poistenia je dôležité venovať pozornosť maximálnej dĺžke pobytu, ktorá u väčšiny poisťovní činí 45 až 90 dní. Po prekročení tejto doby už poistenec nie je krytý. Cestou, ako získať výhodnejšie podmienky, môže byť skombinovanie ročného cestovného poistenia s krátkodobým tak, že dni presahujúce maximálnu dĺžku výjazdu sa poistia krátkodobým poistením. V tomto prípade si treba pozorne preštudovať poistné podmienky. Ak by ste potrebovali poradiť, môžete sa obrátiť na našich poistných špecialistov na call centre +421 950 105 037, alebo si pozrieť a porovnať ponuky pomocou našej jednoduchej online kalkulačky cestovného poistenia, kde si viete zmluvu aj rýchlo a výhodne dojednať sami.

Zdieľať článok:
Podobné články