Poistenie na hory

Lukáš Ščehovič
21. mája 2024
382

Hľadáte spoľahlivé poistenie na hory? Či už idete len na jeden deň, alebo sa chystáte na dlhodobý pobyt, je dôležité vybrať správne poistenie, ktoré Vás ochráni pred nečakanými udalosťami. V tomto článku sa pozrieme na rôzne typy poistenia dostupné pre horské dobrodružstvá, vrátane jednodňového, najlepšieho dostupného, online poistenia a špecifického poistenia pre horské oblasti.

Najvýhodnejšie cestovné poistenie na hory online

Zásah horskej služby

Prečo uzatvárať poistenie na hory?

Od 1. júla 2006 sú osoby zachránené po zásahu Horskej záchrannej služby povinné plne zaplatiť za technickú časť poskytnutej pomoci, podľa zákona č. 567/2005 Z.z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 544/2002 Z.z. o Horskej záchrannej službe. Náklady na zásah môžu dosiahnuť vysoké sumy, často tisíce eur. Horolezci, skialpinisti, jaskyniari, parašutisti, športoví piloti, a dokonca aj rekreační turisti, ktorí sa nachádzajú na označených trasách, môžu v slovenských horách zažiť situácie, kedy je potrebný zásah Horskej záchrannej služby. Poistenie, ktoré pokrýva náklady na tieto zásahy, platí v rámci Slovenskej republiky a v konkrétnych horských oblastiach, kde horská služba pôsobí:

Belianske Tatry

Malá Fatra

Nízke Tatry

Pieniny

Stredné Beskydy

Slovenský raj

Veľká Fatra

Vysoké Tatry

Západné Tatry

Poistné krytie nákladov za zásah Horskej záchrannej služby zahŕňa pátranie po nezvestnej osobe, vyslobodenie zachránenej osoby, prepravu zachránenej osoby po zemi alebo letecky a prepravu telesných pozostatkov v prípade úmrtia. Ak sa venujete extrémnym športom, tak treba v kalkulačke zaškrtnúť extrémne športy a v poistných podmienkach overiť, či daný šport nie je vo výluke.

Jednodňové poistenie na hory

Jednodňové poistenie do hôr je vhodné pre tých, ktorí plánujú krátke výlety alebo exkurzie. Toto poistenie do hôr na jeden deň ponúka základné krytie pre najbežnejšie riziká vrátane úrazu, evakuácie a nečakaných zdravotných problémov. Mnohé poisťovne ako napríklad poistenie na hory od poisťovne UNION poskytujú flexibilné možnosti pre jednodňové výlety, ktoré sú ľahko uzatvárateľné aj online.

Najlepšie poistenie na hory

Ak hľadáte najlepšie poistenie, je dôležité zvážiť niekoľko faktorov vrátane krytia nákladov na zásah horskej záchrannej služby, poistenia úrazu, a poistenia zodpovednosti za škodu. Veľké poisťovne ako napríklad  Allianz v rámci svojho produktu poistenia na hory ponúkajú komplexné balíčky, ktoré sú ideálne pre častejších návštevníkov hôr. Tieto balíčky obvykle zahŕňajú vyššie poistné limity a rozšírené krytie, ako je poistenie batožiny a technického vybavenia.

Najvýhodnejšie cestovné poistenie na hory online

Online poistenie na hory

Online poistenie do hôr ponúka možnosť rýchleho a jednoduchého uzatvorenia poistenia z pohodlia Vášho domova. Tieto služby Vám umožnia porovnať ponuky rôznych poisťovní, vybrať si najlepší balík a uzatvoriť poistenie priamo cez internet. Online poistenie na hory zjednodušuje prípravu na výlety a umožňuje získať poistné krytie bez potreby osobnej návštevy poisťovne.

Cestovné poistenie na hory kalkulačka

Vypočítať si cenu poistenia do hôr môžete v našej online kalkulačke, ktorá Vám porovná podľa zadaných parametrov ponuky z viacerých poisťovni a pomôže Vám nájsť si tú najvhodnejšiu ponuky pre Vás. Ak idete do hôr treba vybrať ponuku, ktorá obsahuje „pátranie na horách“ .

Poistenie do hôr

Poistenie do hôr na Slovensku by malo zahŕňať špecifické krytie pre aktivity ktoré budete vykonávať ako sú napríklad turistika, horolezectvo a zimné športy. Toto poistenie poskytuje ochranu pre rôzne situácie, ktoré môžu nastať v horských oblastiach, vrátane zásahu záchrannej služby a nákladov na liečbu v prípade úrazu. Poistné balíky sú obvykle prispôsobené na krytie rizík spojených s horskou turistikou a zohľadňujú aj lokálne legislatívne požiadavky. Ak idete do hôr treba vybrať ponuku, ktorá obsahuje „pátranie na horách“ pri Unione, „SOS na horách Základ“ pri Európskej alebo „Pátranie a záchrana“ Allianzi.

Poistenie na hory v zahraničí

Pri plánovaní dovolenky v zahraničných horských oblastiach je dôležité zvážiť poistenie, ktoré zahŕňa medzinárodné zdravotné krytie a evakuačné služby. Poistenie na hory v zahraničí zabezpečí, že budete mať pokryté náklady na zdravotnú starostlivosť aj v prípade úrazu alebo náhleho ochorenia v cudzine. Tento typ poistenia často zahŕňa aj špeciálne krytie pre rizikové športy, ktoré nemusia byť súčasťou štandardných poistných balíčkov.

Kľúčové výhody poistenia na hory v zahraničí:

  • Medzinárodné zdravotné krytie: Zahŕňa liečbu zranení a náhle ochorenia bez ohľadu na vašu polohu.
  • Evakuácia a záchrana: Pokrýva náklady spojené s evakuáciou do najbližšej zdravotníckej zariadenia alebo návratom domov, v prípade vážneho zranenia alebo ochorenia.
  • Krytie rizikových športov: v našej online kalkulačke cestovného poistenia ponúkame možnosť pridania krytia pre rizikové športy, ako sú freeride lyžovanie, horolezectvo alebo paragliding.

Najvýhodnejšie cestovné poistenie na hory online

Cestovné poistenie
Spočítať cenu
Potrebujete poradiť?
Naši odborníci sú vám k dispozícii každý pracovný deň
Viac informácií

Dôležité faktory pri výbere poistenia na hory

Pri výbere poistenia na hory by ste mali zvážiť tieto faktory, aby ste si zabezpečili najlepšie možné krytie:

Oblasť krytia: Uistite sa, že Vaše poistenie pokrýva špecifické regióny alebo krajiny, kde sa chystáte cestovať.

Limit krytia: Vyberte poistný limit, ktorý adekvátne pokrýva potenciálne náklady na zdravotnú starostlivosť a evakuáciu v prípade úrazu alebo náhleho ochorenia.

Výluky: Prečítajte si detaily poistnej zmluvy, aby ste pochopili, čo je a čo nie je kryté. Zvlášť dôležité je to pri rizikových športoch, kde niektoré poistné zmluvy môžu obsahovať výluky.

Či už sa chystáte na jednodňový výlet do hôr alebo na dobrodružnú dovolenku v zahraničí, správne poistenie je nevyhnutné na zabezpečenie Vašej ochrany v prípade nečakaných udalostí. Vybavenie sa kvalitným poistením zvyšuje Vašu bezpečnosť a umožňuje Vám užívať si horské dobrodružstvá s väčším pokojom. Bez ohľadu na to, či si vyberiete jednodňové, ročné, alebo špecializované poistenie do hôr, vždy si prečítajte podmienky poistenia a zabezpečte, aby bolo Vaše krytie dostatočné na pokrytie všetkých potenciálnych rizík spojených s Vašimi aktivitami na horách.

Výhody poistenia do hôr

Najväčšou výhodou poistenia na hory je to, že vám garantuje pomoc v situáciách, kedy si nemôžete alebo neviete pomôcť sami. Ide napríklad o situácie keď:

  • stane sa vám úraz alebo zranenie 
  • uviaznete v ťažkom teréne
  • zablúdite v horách
  • uviaznete v dôsledku zosunu alebo zrútenia lavíny, pôdy, skál či zeminy
  • stratíte schopnosť chôdze v dôsledku únavy alebo vyčerpania
  • dôjde k úmrtiu osoby a je potrebný prevoz tela

Ponuka poistenia na hory online

Union poistenie do hôr – v rámci krátkodobého poistenia na Slovensku pokrýva zásah horskej služby až do výšky 50 000 €, a pri ročnom poistení do 20 000 €. K poisteniu do hôr je možné poistiť aj krytie batožiny, úrazu, zodpovednosti za škodu a aj pripoistiť dovolenkovú domácnosť.

Európska poistenie do hôr – v rámci krátkodobého a ročného poistenia na Slovensku kryje zásah horskej služby do 12 500€.

Allianz  poistenie do hôr – v rámci krátkodobého poistenia na Slovensku poskytuje krytie pre zásah horskej služby do 16 600 €. V rámci poistenia je aj fixný balík, ktorý obsahuje poistenie batožiny, úrazové poistenie a poistenie zodpovednosti za škodu.

Cestovné poistenie do hôr na Slovensku – porovnanie

Aby ste mali jasnejší prehľad, pozrite si poistenie do hôr v prehľadnej tabuľke. Nájdete v nej porovnanie limitov poistného krytia jednotlivých poisťovní a ceny za dennú alebo ročnú poistku.

PoisťovňaKrátkodobé poistenie (limity) Cena za deň odRočné poistenie (limity)Cena za rok od
Union50 000 €0,70 €20 000€9,50 €
Allianz16 600 €1,32 €
Európska12 500 €0,92 €15 500 €21,38 €

Čo zahŕňa poistenie na hory?

Horské poistenie je ponúkané v rôznych balíkoch s mierne odlišným rozsahom krytia. Avšak, všetky balíky horského poistenia pokrývajú zásahy horskej služby, ako napríklad:

  • Vyhľadávanie a záchrana v núdzových situáciách
  • Poskytovanie prvej pomoci zraneným
  • Prevoz k najbližšiemu dopravnému prostriedku smerujúcemu do zdravotníckeho zariadenia
  • Transport z horskej oblasti do zdravotníckeho alebo ubytovacieho zariadenia
  • Preprava osôb v núdzi, či už po zemi alebo vzduchom

Zdieľať článok:
Podobné články