Ako si vybrať cestovné poistenie s dobrým krytím?

Lukáš Ščehovič
31. júla 2023
438
Cestovné poistenie, cestovanie

Cestovanie do zahraničia je vzrušujúce a plné nezabudnuteľných zážitkov. Zároveň si vyžaduje starostlivé plánovanie a pripravenosť na neočakávané udalosti. Jedným z kľúčových aspektov, ktorý sa pri cestovaní zvykne podceňovať, je cestovné poistenie. Vedeli ste, že cestovné poistenie je dôležité nie len pri letnej dovolenke, ale aj pri zimnom lyžovaní, resp. pri víkendovom turistickom pobyte v našich horách?

V tomto článku sa spolu pozrieme na to, ako si vybrať cestovné poistenie s dobrým krytím, ktoré Vás a Vašich blízkych ochráni pred neočakávanými výdavkami. Cestovné poistenie, s ktorým sa budete cítiť bezpečne na potulkách po zahraničí alebo na turistike v Tatrách.

Prečo je dôležitý rozsah krytia práve v tomto type poistenia?

Bežné zdravotné poistenie Vám postačuje, ak sa chystáte cestovať v rámci Európskej únie (EÚ). Na EHIC Vás ošetrí každé zdravotnícke zariadenie, ktoré je v danej krajine zapojené do systému verejného zdravotníctva. Občanom EÚ je poskytnutá neodkladná zdravotná starostlivosť v rozsahu, ako majú nárok domáci obyvatelia. Ak je zdravotná starostlivosť v krajine, v ktorej sa Vám stane napr. úraz bezplatná, máte nárok na bezplatné ošetrenie. V prípade, že sú zdravotné služby platené alebo je nutná spoluúčasť, musíte si ju uhradiť sami.

EHIC však nepokrýva následnú starostlivosť, nákup liekov, pohotovostný poplatok, horskú službu, helikoptéru alebo prevoz pacienta späť do domovskej krajiny a pod. Po návrate na Slovensko, by Vás mohla čakať nepríjemne vysoká faktúra.

Ste typ človeka, ktorý do zahraničia cestuje len s Európskym preukazom poistenia (EHIC)? A aký je vlastne rozdiel v krytí pri vycestovaní s preukazom poistenca a s cestovným poistením?

Pri každej ceste do zahraničia, či trvá niekoľko dní, mesiacov alebo hoc len pár hodín, Vám odporúčame kombináciu komerčného cestovného poistenia a EHICu. Prípadné náklady v nemocnici sa uhradia z EHICu a faktúry za ostatné služby pokryje cestovné poistenie.

Online uzavretie cestovného poistenia 

Ak sa Vám v zahraničí čokoľvek stane, v rámci cestovného poistenia máte nonstop k dispozícii asistenčné služby, ktoré Vám poradia ako postupovať v prípade zdravotných ťažkostí.

Prečo je dôležitý rozsah krytia práve v tomto type poistenia?

Najvýhodnejšie cestovné poistenie, by malo starostlivo pokryť Vaše potreby. Pri nešťastných udalostiach na horách alebo v zahraničí, môžu náklady na liečbu a záchranu dosiahnuť značné sumy.

Pri výbere cestovného poistenia a stanovovaní poistných limitov je dôležité zvážiť nielen cieľ cesty, ale aj úroveň poskytovanej zdravotnej starostlivosti, celkovú vyspelosť, infraštruktúru a dostupnosť dopravy v danej krajine.

U nás sme zvyknutí na bezplatnú lekársku starostlivosť. Na druhej strane, západné krajiny majú častokrát náklady na liečbu veľmi vysoké. Najvyššie náklady majú Kanada a USA. V prípade závažných zdravotných komplikácií, operácií alebo leteckej repatriácie sa môžu náklady vyšplhať na stovky tisíc eur. V afrických krajinách sa vyskytuje zdravotná starostlivosť len v obmedzenom rozsahu, t. j. nutný prevoz pacienta niekam inam je rovnako veľmi nákladný.

Pred cestou do zahraničia, si nezabudnite skontrolovať , čo všetko obsahuje základný balík poistenia. Aj zdanlivo neškodná jazda na vodnom skútri sa môže predražiť. Každá poisťovňa si „základný balík“ poistenia nastavuje individuálne. Ak plánujete  v zahraničí absolvovať nejaký adrenalínový šport, je rozumné zvážiť doplnkové poistenie.

Ako zistiť, že poistenie je výhodné

Skôr, než sa pustíte do hľadania odpovede, na otázku „Ktoré cestovné poistenie je najlepšie?“, by ste si mali určiť svoje priority. Čo od poistenia očakávate? Kam cestujete? Ako sa do cieľovej destinácie dostanete? Aký dlhý čas budete tráviť v zahraničí? Chystáte sa na turistiku, resp. za adrenalínovým športom?

Pred výberom najvýhodnejšieho cestovného poistenia pre Vás, je vhodné porovnať niekoľko ponúk od rôznych poisťovní. Sústreďte sa nielen na cenu, ale aj na rozsah krytia a podmienky poistenia. Skúmajte hodnotenia a recenzie existujúcich klientov, aby ste získali predstavu o spokojnosti s konkrétnymi poisťovňami.

Ak máte otázky alebo nejasnosti ohľadom poistenia, neváhajte nás kontaktovať.

Online uzavretie cestovného poistenia 

Aké kritériá sú dôležité pri výbere

Pri výbere cestovného poistenia Vám odporúčame uzatvárať poistenie iba u stabilných a spoľahlivých poisťovní. Rýchlosť vybavenia poistky je tiež dôležitým faktorom, najmä ak potrebujete poistenie uzatvoriť rýchlo pred odletom, resp. pred spontánnou turistikou. Najrýchlejšie poistenie môžete uzatvoriť online, pohodlne odkiaľkoľvek.

Dôkladne si preštudujte výluky a obmedzenia poistenia, aby ste vedeli, na čo máte nárok v prípade nepríjemných udalostí. Skontrolujte si výšku poistných limitov, t. j. maximálnu sumu, ktorú Vám poisťovňa preplatí v prípade poistnej udalosti.

Ceny cestovného poistenia sa môžu líšiť a častokrát závisia aj od Vašej cieľovej destinácie. V Európskych krajinách je cestovné poistenie zvyčajne cenovo dostupné a stojí len pár eur. Avšak, ak sa chystáte cestovať mimo Európy, očakávajte vyššie náklady na poistenie.

Pokiaľ predstavuje Vaša cesta do zahraničia len jednorázovú záležitosť, štandardne uzatvárate Krátkodobé cestovné poistenie. Pokiaľ však cestujete do zahraničia niekoľkokrát do roka, resp. sa chystáte vycestovať na dlhšie obdobie, je pre Vás cenovo výhodnejšie Ročné cestovné poistenie.

ZÁVER

Cestovné poistenie je nevyhnutným krokom pre každého cestovateľa. Bez ohľadu na to, či ide o krátkodobú dovolenku alebo dlhodobejší pobyt, správne poistenie Vás môže ochrániť pred finančnými stratami a priniesť Vám istotu na cestách. Nezabudnite si starostlivo preštudovať ponuky, porovnať ich a vybrať si to najvýhodnejšie cestovné poistenie pre Vaše individuálne potreby.

A na záver, dôležité pravidlo cestovného poistenia: radšej mať a nepotrebovať, než nemať a potrebovať. Prajeme Vám bezpečné cestovanie!

V prípade akýchkoľvek otázok, sa môžete obrátiť na našich profesionálov.

Zdieľať článok:
Podobné články